معرفی صرافیهای غیر متمرکز
صرافیهای غیر متمرکز (Decentralized Exchanges یا DEX)، صرافیهایی هستند که بدون واسطه فعالیت میکنند و امکان معامله مستقیم بین کاربران را فراهم میکنند.
این نوع صرافیها از تکنولوژی بلاکچین استفاده مینمایند تا تراکنشهای ارز دیجیتال را انجام دهند و به کاربران امکان معاملهی داراییهای خود را بدون نیاز به اعتماد به یک شخص یا سازمان متمرکز میدهند. این نوع صرافیها اغلب امنیت بالاتر، حریم خصوصی بیشتر و کنترل بیشتری بر داراییهای کاربران را ارائه میدهند.
صرافیهای غیر متمرکز گرچه بر بستر بلاکچین فعالیت میکنند و عموما از امنیت مناسبی برخوردارند ولی گاهی ورق برمیگردد و تجربهی تلخ صرافی پنکیک سواپ و از دست رفتن دارایی برای معاملهگران تکرار میشود چراکه ارزهای دیجیتال تقلبی را در لیست رمزارزها قرار میگیرند و کلاهبرداران اینترنتی از ناشناخته بودن این فضا به نفع خودشان استفاده میکنند.
چرا رمزارزها به بستر مناسبی برای کلاهبرداران اینترنتی تبدیل شده است؟
همانطور که میدانید روش کار کردن رمزارزها بر بلاکچین استوار است که امکان انجام تراکنشهای مستقیم بین افراد را فراهم میکند. این تکنولوژی از الگوریتمهای رمزنگاری شده برای امنیت تراکنشها استفاده میکند.
طی سالهای اخیر که تبلیغات همه جانبه برای ورود به جهان ارزهای دیجیتال اتفاق افتاده است و وعدهی پولدار شدن یک شبه با بهدست آوردن بیت کوین تا ایردراپهای تلگرامی نظیر نات کوین همهی افراد را قلقلک داده تا بر ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری کنند و یک شبه ره صد سال را طی کنند. (البته مشخص است که این ادعاها اصلا حقیقت نداشته وگاهی باعث از دست رفتن تمام دارایی فرد خواهد شد!)
افراد زیادی به دنیای ارزهای دیجیتال قدم گذاشتهاند که همین اتفاق باعث شده، کلاهبرداران اینترنتی راهکارهای متفاوت و خلاقانهای را برای خالی کردن جیب دیگران و سرقت دارایی در دنیای رمزارزها در پیش بگیرند.
در ادامه به برخی از عواملی که باعث سواستفاده و ایجاد ارزهای دیجیتال تقلبی شدهاند میپردازیم:
1. آسانی در پنهان کردن هویت
افراد میتوانند با استفاده از رمزارزها و صرافیهای غیرمتمرکز، هویت خود را پنهان کرده و فعالیتهای مجرمانه انجام دهند.
همانطور که بیان کردیم در رمزارزها تراکنشها به صورت ناشناس انجام میشود و کلاهبردار اینترنتی پس از سرقت دارایی هیچ رد و نشانی از خود به جا نمیگذارد مگر آنکه رفتاری ناشیانه داشته باشد.
معاملهگران باید بدانند به صورت کلی همهی کلاهبرداریهای انجام شده بر بستر بلاکچین و رمزارزها غیر قابل پیگیری میباشد و معاملهگر تنها فردیست که مسئول حفظ دارایی و بررسی امنیت صرافی و تشخیص توکن های اسکم است. حتی در صورت امکان بازیابی توکنهایی خاص شبیه نات کوین میباشد.
برخلاف بانکها و سازمانهای مالی مرکزی، صرافیهای غیرمتمرکز کمترین نظارت را بر فعالیتهای کاربران خود دارند که این امر فعالیتهای غیرقانونی را آسانتر میکند.
به دلیل ناآشنایی معاملهگران و ورودهای هیجانی به رمزارزها میزان کلاهبرداریها چند برابر میشود چراکه افراد از حداقل اطلاعات کافی برخوردار نیستند و همین اتفاق فضای ارزهای دیجیتال را به بستری مناسب و مستعد برای کلاهبرداری تبدیل میکند.
به همین دلایل، بسیاری از کشورها تلاش میکنند تا با ملاحضات قانونی و نظارت بر صرافیهای رمزارز، فعالیتهای مجرمانه این فضا را کاهش دهند و البته معاملهگر باید در نظر داشته باشد حفظ سرمایه و تشیخص ارزهای دیجیتال تقلبی از اصل صرفا به عهدهی خود او میباشد!
سرقت دارایی در فضای ارز دیجیتال چگونه اتفاق میافتد؟
برای آنکه انسان بتواند از ورود دزد به خانه جلوگیری کنید، بعد از شناسایی نقاط ضعف احتمالی منزل باید روشهای متداول ورود سارقان را نیز بشناسد.
شاید برای شما هم جالب باشد که این روزها همه مهربانانه به همدیگر توکنهای متعدد هدیه میدهند و پولدار شدن یک شبه را وعده!
گاهی بعضی از شرکتهای رمزارزی به معاملهگران وعده میدهند که مقداری ارز دیجیتال ارسال نمایید و 10 برابر آن پاداش دریافت کنید، گرچه این پیشنهاد شگفت انگیز است ولی حقیقت ندارد و معاملهگران شاهد کلاهبرداری اینرنتی و سرقت داراییشان خواهند بود.
شما برای آنکه به کسی هدیه دهید ابتدا بخشی از پول را از آن فرد میستانید؟ گرچه ایردراپ رمزارزها شبیه نات کوین و تپ سواپ روشی کاملا متداول است و افراد زیادی را به فضای ارز دیجیتال میکشاند ولی باید توجه داشته باشید عموما بعید است طرحهایی شبیه به ایردراپ و میزبانهای اهدایی توکن از کاربران درخواست پول داشته باشند.
برای در امان ماندن از این روشهای تبلیغاتی، کافیست دربارهی طرحهایی که بیش از حد خوب بهنظر میرسند وسواس به خرج دهید.
البته لازم بهذکر است برای از دست ندادن فرصتهای طلایی و انگشت شماری که توسط شرکتهای معتبر طراحی شدهاند، صحت اطلاعاتی که بیان میکنند را بسنجید، حساب کاربری منتشر کنندهی آن پیام را با دقت بررسی کنید و تاریخچهی فعالیت و حتی میزان محبوبیت آن پروژه را بسنجید تا دچار کلاهبرداری اینترنتی نشوید.
سرقت دارایی با ایردراپ در فضای رمزارزها چگونه انجام میشود؟
در ایردراپها، شرکتها یا پروژههای رمزارزی به منظور جذب توجه و جمعآوری اطلاعات از کاربران، ارزهای دیجیتال رایگان به آنها اهدا میکنند.
در اکثر اوقات ایردراپها برای واریز مقداری توکن از کاربران میخواهند تسکهای کوچکی مانند فالو کردن شبکههای اجتماعی، منشن کردن دوستان خودتان زیر پست اهدای توکن و غیره را انجام دهند. اما برخی از افراد و شرکتها ممکن است از این فرصت برای کلاهبرداری استفاده کنند. در ادامه تعدادی از روشهای کلاهبرداری در ایردراپها را بیان میکنیم.
1. درخواست ارسال اطلاعات حساس و پول
برخی از کلاهبرداران ممکن است با ارائه یک ایردراپ مجازی، از شما بخواهند تا اطلاعات حساس خود را مانند کلید خصوصی یا رمز عبور ولت خود را برای آنها ارسال کنید. آنها از این اطلاعات برای دسترسی به کیف پولهای رمزارزی شما و سرقت داراییهایتان استفاده میکنند.
لازم به ذکر است گاهی یک ایردراپ برای واریز توکنهای اهدایی از کاربران خود میخواهد یک ارز دیجیتال خاص را در ولت خود نگهداری کنند، این روش کلاهبرداری نبوده چراکه مبلغی به حساب آن شرکت یا صرافی واریز نمیگردد.
در بعضی موارد، فایلهای دانلودی یا لینکهای مربوط به ایردراپ ممکن است حاوی نرمافزارهای مخرب یا ویروسهای سیستمی باشند که به دستگاه شما آسیب وارد میکنند و اطلاعات شخصی شما را دزدیده یا دسترسی غیرمجاز به کیف پول رمزارزی شما را فراهم میآورند.
3. تقلب در مورد شرایط و ضوابط
برخی از کلاهبرداران برای سرقت دارایی ممکن است با فریب دادن شما در مورد شرایط و ضوابط ایردراپ، سعی در جلب توجه شما به صورت نادرست داشته باشند. به عنوان مثال، آنها ممکن است اظهار کنند که برای شرکت در ایردراپ، شما باید هزینهای پرداخت کنید یا کارهای غیرقانونی را انجام دهید.
برای جلوگیری از کلاهبرداری در ایردراپها، بهتر است همیشه به دقت شروط و ضوابط هر ایردراپ را مطالعه کرده و هرگز اطلاعات حساس خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
معرفی کامل انواع روش های سرقت ارزهای دیجیتال
سرقت رمزارزها با طرح پانزی چگونه انجام میشود؟
طرح پانزی یا “پانزای” (Ponzi Scheme) یک نوع کلاهبرداری مالی است که به نام خود چارلز پونزی، که در دهه ۱۹۲۰ این روش را برای جلب سرمایهگذاران استفاده کرد، معروف است.
در طرح پانزی، سرمایهگذاران به دستور اشخاص یا شرکتهای متخصص به این باور میافتند که سود بالایی از سرمایهگذاری خود دریافت خواهند کرد. اما در واقع، سودهایی که به سرمایهگذاران جدید پرداخت میشود، از سرمایهگذاریهای دیگران تأمین میشود و هیچ فعالیت واقعی یا سودآوری وجود ندارد.
حالا اگر این مفهوم را به ارزهای دیجیتال اعمال کنیم، میتوان به شکل زیر نگاه کرد:
در واقع ابتدا سرمایهگذاران جدید جذب میشوند و فرد یا شرکت کلاهبردار، با ارائه یک طرح پانزی در حوزهی ارزهای دیجیتال تقلبی، سعی در جلب سرمایهگذاران جدید دارد. موسسین شرکت ممکن است با قول سودهای بالا و پرچمدار برای سرمایهگذاران جدید، آنها را متقاعد کنند که به این طرح بپیوندند.
دومین مرحله پرداخت سود به سرمایهگذاران است که باور کنند همهچیز بر اساس پیشبینی آنها پیش میرود. در این مرحله، سود سرمایهگذار قدیمیتر توسط سرمایهی سرمایهگذار جدیدتر پرداخت میشود. این فرآیند ممکن است تا مدت کوتاهی ادامه داشته باشد در واقع این طرح تا زمانی که تعداد کافی از سرمایهگذاران جدید وجود داشته باشد ادامه مییابد.
در نهایت، زمانی که تعداد سرمایهگذاران جدید کاهش یابد و پول جدید برای پرداخت به سرمایهگذاران قبلی وجود نداشته باشد، طرح بانزی فروپاشی میکند و سرمایهگذاران بسیاری زیانکار میشوند.
شیوهای دیگری نیز به نام طرح هرمی وجود دارد که از لحاظ عملکردی بسیار شبیه طرح پانزی میباشد با این تفاوت که در طرح پانزی سرمایهگذار سرمایهی خود را به شرکت یا آن فرد خاص تحویل میدهد و سود حاصله را دریافت میکند ولی در طرح هرمی پس از سرمایهگذاری، خود سرمایهگذار هم بهدنبال کسانی میگردد تا به این هرم اضافه شوند.
برای جلوگیری از ورود به طرح پانزی در حوزه ارزهای دیجیتال، بهتر است قبل از سرمایهگذاری همواره پژوهش کافی در مورد پروژهها و شرکتهای رمزارزی داشته باشید و هرگز به وعدههای سودهای بالا توجه نکنید.
سرقت دارایی در صرافیهای نامعتبر و کیفپولهای جعلی
برای آنکه از این اتفاق مصون باشید، هر برنامهای را بر تلفن همراهتان نصب نکنید! کاربران زیادی در هنگام نصب اپلیکشنهای مختلف رمزارزی به هشدارهای اپ استور یا گوگل پلی استور توجه نمیکنند و همین چشمپوشی به ظاهر ساده مشکلاتی را ایجاد میکند.
هرچند اپهایی شبیه اپ استور پروتکلهای امنیتی زیادی برای شناسایی و حذف برنامههای تقلبی اتخاد کردهاند ولی کلاهبرداران هم راه ورود به چنین اپلیکشنهایی را پیدا میکنند.
در واقع در فضای ارز دیجیتال این کلاهبرداری به دو صورت اتفاق میافتد: روش اول این است که کلاهبردار با ایجاد یک نرمافزار در حوزهی ارز دیجیتال و حتی با وعدهی بازیابی نات کوین گمشده با گرفتن اطلاعات بیش از حد به ولت معاملهگر دسترسی پیدا میکند و یا از طریق روش دوم اقدام مینماید که یک ولت جعلی و کپی از کیف پولهای محبوب ایجاد نموده و دیگران را ترغیب میکند آن را نصب کنند سپس میتواند به سادگی آب خوردن به حساب و دارایی معاملهگران دسترسی داشته باشد.
میتوان گفت در ارزهای دیجیتال کلاهبرداران سایتها و کیف پولهایی شبیه به نسخهی اصلیآن میسازند تا بتوانند ارزهای دیجیتال تقلبی را به جای حقیقی به معاملهگران قالب کنند یا اطلاعات دارایی آنها به سرقت ببرند.
سرقت دارایی از طریق روش کپی پیست چیست؟
کپی پیست یک روش کلاهبرداری است که به طور معمول در فضای کریپتو مورد استفاده قرار میگیرد. در این نوع حمله، کلاهبرداران آدرس کیفپول یا مقصد مبادله را کپی میکنند و سپس آن را در جای دیگری جایگزین میکنند. بنابراین، وقتی شما قصد انتقال ارز دیجیتال به یک آدرس خاص را دارید و آدرس را از منبعی کپی میکنید و در محل دیگری پیست میکنید، در واقع آدرس مقصد توسط کلاهبرداران تغییر یافته و ارز دیجیتال شما به آدرس غیرمجاز ارسال میشود.
به زبان ساده یعنی کلاهبردار آدرس کیف پول خودش را با آدرس صحیح جابهجا میکند و رمزارز بهجای انتقال به کیف پول یا صرافی مستقیما به حساب کلاهبردار انتقال پیدا میکند.
این نوع کلاهبرداری به دلیل سادگی و قابل انجام بودن برای کلاهبرداران جذاب است. آنها ممکن است از این روش در تبادلات ارز دیجیتال، خرید و فروش ارزهای دیجیتال تقلبی یا کلاهبرداری استفاده کنند.
روش پیشگیری از حمله کپی پیست و کلاهبرداری
- همواره به آدرسهای کیفپول یا مقصد مبادله را بادقت وارد کنید و اطمینان حاصل کنید که آنها صحیح هستند.
- هرگز آدرسهای کیف پول را به صورت دستی تایپ نکنید، بلکه از قابلیت کپی و پیست استفاده کنید و سپس آدرس را ک کنید.
- از استفاده از نرمافزارهای امن و قابل اعتماد برای مدیریت کیفپولهای خود استفاده کنید.
سرقت دارایی و ارز دیجیتال از طریق فیشینگ
فیشینگ یکی از متداولترین راههای کلاهبرداری در بستر اینترنت است و تنها برای بازار رمزارزها استفاده نمیشوند.
در این روش، کلاهبرداران با استفاده از ابزارهای مختلف، ایمیلها، پیامهای متنی یا وبسایتهای تقلبی، سعی در جلب توجه شما دارند و اطلاعات حساس ورودی مانند نام کاربری، رمز عبور، کلیدهای خصوصی یا دسترسی به کیف پولهای دیجیتال شما را بدست میآورند.
در روش فیشینگ یک ایمیل یا پیام متنی به شما اطلاع میدهد که حساب شما در یک صرافی یا پلتفرم معروف ارزهای دیجیتال به خطر افتاده و برای جلوگیری از بسته شدن حساب، باید اطلاعات خود را وارد کنید. با ورود اطلاعات حساس خود، شما در واقع این اطلاعات را به کلاهبرداران فرستادهاید و آنها میتوانند به حساب شما دسترسی داشته باشند.
کلاهبرداری فیشینگ در ارزهای دیجیتال عموما از طریق ارسال پیام در تلگرام صورت میگیرید، از این اتفاق برای بازیابی نات کوین گمشده یا سایر رمزارزها نیز استفاده میکنند.
فردی در گروههای تلگرامی موثق صرافی مد نظر پیامی مبنی بر گمشدن رمز ارز مد نظر یا خرید ارزهای دیجیتال تقلبی ارسال میکند و کلاهبردار با اکانتی شبیه به پشیبان اصلی صرافی، یک پیام خصوصی برای او ارسال میکند و خودش را مسئول پشتیبانی شرکت معرفی میکند، سپس از معاملهگر که احتمالا اضطراب زیادی را تحمل میکند درخواست میکند اطلاعات حساب یا عبارت بازیابی را ارسال کند تا مشکل برطرف شود.
(اگر شخصی به عبارت بازیابی شما دست پیدا کند، به تمام دارایی ولت شما دسترسی خواهد داشت، لازم به ذکر است رفع مشکلات ارزهای دیجیتال نیازی به دسترسی به عبارت بازیابی ندارد، پس تحت هیچعنوان آن را در اختیار هیچ فرد یا شرکتی، حتی شرکتهای معتبر قرار ندهید.)
کاملا مشخص است معاملهگر فقط به بازیابی داراییاش فکر میکند و ممکن است فریب بخورد. مشابه اتفاقاتی که برای صرافی پنکیک سواپ افتاد و افراد زیادی دارایی خود را از دست دادند.
راهکارهایی برای جلوگیری از سرقت دارایی و ارزهای دیجیتال در فیشینگ
- به آدرس URL صفحههای سایت دقت کنید، چراکه ممکن است کلاهبردار سایتی با دامنهی مشابه سایت اصلی ساخته باشد.
- سایتهایی که از صحت آنها مطمئن شدهاید را بوکمارک کنید که در هر بار با مراجعه به همان سایت مد نظر متصل شوید، به این جهت این کار حائز اهمیت است چون ممکن است کلاهبردار سایت جعلی خود را بهینهسازی کرده باشد و در نتیجههای ابتدایی گوگل آن سایت نشان داده شود.
- همواره بررسی دقیق پستهای الکترونیکی و پیامهای متنی درخواستهای ناشناس و پرسشهای حساس را نادیده بگیرید و هرگز اطلاعات حساس خود را به صورت آنلاین به هیچکس ندهید.
سرقت دارایی در رمزارزها از طریق حملهی مرد میانی چیست؟
کلاهبرداری در ارز دیجیتال با حمله مرد میانی یا Man-in-the-Middle (MITM) یک روش تقلبی است که توسط برخی افراد برای دزدیدن اطلاعات حساس مانند رمز عبور یا کلیدهای خصوصی کیف پولهای ارز دیجیتال استفاده میشود. در این نوع حمله، فرد کلاهبردار (مرد میانی) بین ارتباط کاربر و سرویس دهنده قرار میگیرد و تلاش میکند اطلاعات محرمانه را تغییر داده یا دزدیده و از آن بهرهمند شود.
برای انجام حمله MITM در ارزهای دیجیتال، فرد کلاهبردار ممکن است یک شبکه Wi-Fi عمومی تقلبی را ایجاد کند و کاربران از همهجا بیخبر هم به آن متصل شوند. سپس با تغییر ترافیک دادهها بین کاربر و سرویس دهنده، فرد مرد میانی میتواند اطلاعات حساس را بخواند یا تغییر دهد.
برای جلوگیری از حمله MITM در ارزهای دیجیتال، باید از شبکههای Wi-Fi امن استفاده کرده، همچنین دقت کنید اتصالات HTTPS باشند، از نرمافزارهای معتبر و بهروز استفاده کنید و همچنین همواره به روزرسانیهای امنیتی سرویسهای خود را بررسی و فعال نمایید.
پیشنهاد شغلی با طعم کلاهبرداری تنها در بازار کریپتو!
راه سادهایست کسانی که در تلاطم بهدست آورد شغل هستند را با وعدههایی نظیر آنکه «یک موقعیت شغلی عالیتر از عالی در انتظار شماست تنها کافیست رمزارزهایتان برای شروع آموزش به این کیف پول ارسال کنید» و سپس کلاهبردار آن رمزارزها را به جیب زده و میگریزد.
گاهی هم در این وعدهها در قالب سرمایهگذاریهای بزرگ بازار کریپتو بیان میشود و چنان با شور و شوق این موقعیت دست نیافتنی را بیان میکنند و معاملهگران را به تکاپو میاندازند و زمان فکر کردن را از آنها میستانند که معاملهگران از هول حلیم در دیگ میافتند.
برای آنکه در معرض چنین اتفاقات ناخوشایند قرار نگیرید لازم است هویت و اعتبار فرد یا شرکت مورد نظر را به دقت بررسی کنید و به موقعیتهایی که بیش از شروع کار تقاضای ارسال رمزارز را دارند کمی بدبین باشید تا مطمئن شوید آن شرکت تایید شده است، همچنین هرگز پول یا اطلاعات شخصی خود را بدون اطمینان کامل برای صرافی یا شرکت ارسال نکنید.
سرقت دارایی در ارزهای دیجیتال با روش راگ پول
یکی از پرسودهترین روشهای کلاهبرداری را (Rug Pull) میگویند، این روش با ایجاد یک ارز دیجیتال کلاهبرداری انجام میشود.
کلاهبرداران یک توکن ایجاد میکنند که به نظر میرسد واقعی و جذاب است ولی در واقع جز ارزهای دیجیتال تقلبی محسوب میشود. این پروژه ممکن است شامل یک وبسایت زیبا و whitepaper سفارشی سازی شده و ادعاهای بزرگ در مورد توانمندیهای پروژه باشد. سپس کلاهبرداران با استفاده از تبلیغات دروغین در شبکههای اجتماعی، وبسایتها و ایمیلها، ارز دیجیتال کلاهبرداری را تبلیغ میکنند و سعی در جلب توجه سرمایهگذاران دارند.
پس از جمعآوری مقدار قابل توجهی از راگ پول، کلاهبرداران به طور ناگهانی و بدون هیچ توضیحی، پروژهی ارز دیجیتال کلاهبرداری را ترک میکنند و با راگ پول جمعآوری شده میگریزند.
این نوع کلاهبرداری بسیار خطرناک است و سرمایهگذاران باید هوشمندانه عمل کرده و پروژههای رمزارزی خود را به دقت بررسی کنند تا از ورود به چنین کلاهبرداریهایی جلوگیری کنند و درگیر خرید و فروش توکن اسکم نشوند.
روش های جلوگیری از سرقت دارایی در فضای ارز دیجیتال
- همواره از منابع و صرافیهای معتبر و قابل اعتماد استفاده کنید و هرگز در سایتها یا نرمافزارهای نامشخص اطلاعات حساس خود را وارد نکنید.
- پیش از نصب هر اپلیکشن و حتی خرید هر ارز دیجیتال، مشخصات سازنده و هدف سازنده از ایجاد چنین پلتفرومی را مطالعه کنید تا دچار خرید ارزهای دیجیتال تقلبی و یا به سرقت رفتن دارایی خودتان نشوید.
- هرگز به پیشنهادات جذاب وعدهدهندهی فوقالعاده توجه نکنید و هوشمندانه عمل کنید.
- همواره پسورد قوی برای حسابهای خود استفاده کنید و هرگز اطلاعات کیف پول خود را با دیگران به اشتراک نگذارید.
- هرگز پول خود را به شخص یا سرویس نامشخص و ناشناس منتقل نکنید.
اگر ارز دیجیتال تقلبی بخریم، چه تبعاتی دارد؟
سادهترین پاسخ به این سوال این است، هیچ تبعاتی جز اینکه همهی سرمایهتان را دو دستی تقدیم کلاهبرداران کردهاید ندارد!
ممکن است چندین میلیون تومن سرمایه را به یکباره از دست بدهید. کارشناسان معتقدند اگر ارزهای دیجیتال تقلبی را خریداری نمایید، مطلقا هیچ راه بازیابی برای برگشت سرمایه ندارید و تنها سلاح شما برای بازیابی داراییتان افزایش اطلاعات و آگاهی شماست تا دیگر دچار زیان نشوید.
اکنون که با انواع روشهای کلاهبرداری و تبعات سنگین خرید ارزهای دیجیتال تقلبی آشنا شدهاید، بهتر است روشهای مختلف تشخیص توکن اسکم را بیاموزید تا هرگز در دام ارزهای دیجیتال تقلبی نیوفتید.
چگونه میتوانیم ارزهای دیجیتال تقلبی را از واقعی تشخیص دهیم؟
معاملهگر باید سایت خود پروژه را بررسی کند، از نظر اینکه چه مقدار مفید است و چه مقدار اطلاعات کاملی دارد و میتواند سایت ارز دیجیتال ارائه شده را با سایر سایتهای تراز اول رمز ارزها مقایسه کند.
برای مثال میتواند سایت مد نظر را با سایت بیت کوین که یکی از موفقیتترین رمزارزهاست مقایسه کند، همچنین معاملهگر میتواند بررسی کند سایت مد نظر پشتیبانی دارد یا خیر؟ در صورت وجود پشتیبانی به آن پیام دهد و مطئن شود پاسخگوی مشکلات احتمالی هستند.
در سایت رمز ارز ارائه شده باید راههای ارتباطی و شبکههای مجازی معرفی شده باشند. این راه یکی از مداولترین راههای شناسایی ارزهای دیجیتال تقلبی از واقعی میباشد که در ادامه از سه جهت آن را بررسی میکنیم.
شاید برایتان سوال شده باشد اگر رمز ارز منتشر شده سایتی برای ارائه نداشت، چه؟
کارشناسان معتقدند فکرتان را درگیر چنین پروژهای نکنید و از همان راهی که آمدهاید بازگردید.
در بررسی سایت به نقشهی راه پروژه دقت کنید
بهصورت کلی هر پروژهای که وارد بازار رمزارزها میشود، یک نقشهی راه از پیش تعیین شده دارد. نقشهی راه یا “Roadmap” یکی از بخشهای اصلی و مهم در سایتهای ارزهای دیجیتال است که شامل برنامهها، اهداف، مراحل توسعه و زمانبندی مراحل پیشرفت پروژه میباشد. این بخش به صورت گرافیکی یا متنی نشان داده میشود و به کاربران و سرمایهگذاران اطلاعاتی درباره مسیر توسعه و پیشرفت پروژه ارائه میدهد.
معاملهگر برای تشخیص ارزهای دیجیتال تقلبی از اصلی باید توجه داشته باشد که توضیحات چقدر کامل است و چقدر اهدافشان قابل اجرا و قابل باورند، همچنین برنامه ریزیهای دقیق آن نقشهی راه را بررسی کنند.
بررسی کاغذ سفید یا Whitepaper را از دست ندهید
یکی از راههای تشخیص توکن اسکم از غیر اسکم، مطالعه وایت پیپر آن است. وایت پیپر یک مستند فنی و توضیحی است که توسط تیم یا شرکتی که یک ارز دیجیتال (مانند بیتکوین، اتریوم و غیره) را ایجاد کرده است، تهیه میشود. این مستند شامل جزئیات فنی، معماری سیستم، روشهای کارکرد ارز دیجیتال، مکانیزمهای امنیتی، روشهای تأمین شبکه و سایر جوانب فنی مربوط به ارز دیجیتال موردنظر است.
وایت پیپر به عنوان یک منبع معتبر و قابل اعتماد برای درک عمقی از یک ارز دیجیتال و تکنولوژی پشت آن شناخته میشود. این مستند معمولاً به صورت عمومی در دسترس قرار میگیرد و به افراد و شرکتها کمک میکند تا درک بهتری از عملکرد و تکنولوژی پشت یک ارز دیجیتال را پیدا کنند.
در واقع نقشهی راه هم در صفحهی وایت پیپر قرار میگیرد و به معاملهگر این امکان را میدهد ارزهای دیجتیال تقلبی را از واقعی تشخیص دهند.
اگر تا بهحال صفحهی سفید را مطالعه نکردهاید و برایتان مشخص نیست چگونه میتوانید ارزشمندی آن را بسنجید بهترین راه بررسی وایت پیپر دیگر رمزارزهایی هستند که تاییدیهی خود را از جامعهی بین الملل دریافت کردهاند.
از بررسی ICO یا عرضهی اول رمزارزها غافل نشوید
یکی از راههایی که میتوان ارزهای دیجیتال کلاهبرداری را تشخیص داد بررسی عرضهی اولیهی آن رمزارز است.
عرضهی اولیه هر رمزارز شبیه عرضهی اولیه سهام میباشد، در عرضهی اولیهی ارزهای دیجیتال جذب سرمایه اتفاق میافتد و هیچ توکنی به معاملهگران تعلق نمیگیرد.
اگر پروژهی سرمایهی مد نظرش را جذب نکند موظف است ارزها را به کاربران انتقال دهد و اگر جذب سرمایه موفقیت آمیز باشد توکنهای ارائه شده به ولتهای معاملهگران ارسال خواهد شد.
اخطار برای بررسی عرضهی اولیه!
به دلیل عدم نظارت کامل و قوانین سختگیرانه بر ICOها، بسیاری از ارزهای دیجیتال تقلبی ارائه میشوند که هدف آنها فقط جمعآوری سرمایه بدون ارائه خدمات واقعی است. این پروژهها ممکن است پس از جمعآوری سرمایه، از بین بروند و سرمایهگذاران دارایی خود را از دست بدهند.
باید توجه داشته باشید تمام این مواردی که مطرح کردیم و یا در آینده مطرح میکنیم در کنار یکدیگر معنی پیدا میکنند و هیچکدام را به تنهایی نمیتوان سند درست و محکمی برای تشخیص توکن اسکم در نظر گرفت.
همهی این موارد نسبی بوده و بخشی از معمای آیا این ارز دیجیتال تقلبی است یا خیر را پاسخ میدهد.
هدفهای پروژه برای تشخیص توکن اسکم از غیر اسکم باید به این سه سوال اساسی معاملهگر پاسخ دهند که برای چه پا به عرصهی ارز دیجیتال گذاشته است؟ هدف کلی رمزارز چیست؟ اهداف فرضی تعیین شده واقع بینانه هستند؟
برای مثال هدف ارز فایل کوین این بود که فایلها را ذخیرهسازی کند، پس بلاکچینی ایجاد نمود که پلتفرومهای متفاوت بتوانند در بستر بلاکچین و باامنیت بالا فایلهای خود را ذخیره کنند.
آنچه مشخص است این است که ارزهای دیجیتال تقلبی عموما هدفی مشخصی و قابل باور ندارند.
برای بررسی پروژه رقبای آن رمزارز را جدی بگیرید
معاملهگران باید دقت کنند پروژهی رمزارزی مد نظر را چه کسانی حمایت میکنند و از طرف چه کسانی نیز رقیب شناخته میشود، مشخص است که برای بقا در بازارهای مالی باید جنگید و اگر تعداد حمایتگران خرد و کلان یک رمزارز از افرادی که با آن پروژه رقابت میکنند کمتر باشد، ممکن است پروژهی رمزارزی مد نظر شکست بخورد.
همچنین باید معاملهگران بسنجند که پروژهی ارز دیجیتال مد نظر میتواند کمبودها و کاستیهای رقبای خودش را حل کند؟ اگر پاسخ بله است، احتمالا میتواند پیشرفت کند و مشکلات احتمالی آنها را حل کند.
همچنین وقتی شرایط بهتر اتفاق میافتد که ثابت شود ارز دیجیتال کلاهبرداری نیست و آن پروژه میتواند مزیتهای رقبا را در وجود خودش جا دهد و کم و کاستیهای آنها را حل کند. احتمالا سرمایهگذارانی که بر پروژهی رمزارزی سایر رقبا سرمایهگذاری کردهاند، به این پروژهی رمزارزی جدید جذب میشوند و احتمال موفقیت آن ارز دیجیتال بیشتر خواهد شد.
(مجدد تاکید میکنیم در این موارد نمیتوان با 100% اطمینان سخن گفت، پس شاهد کلماتی نظیر احتمالا، ممکن است، اما و اگرهای بسیاری خواهید بود.)
- ارزش بازار پروژه چقدر است؟
ارزش بازار یا مارکت کپ (Market Cap) پروژههای رمزارزی به عنوان یک معیار مهم در صنعت ارزهای دیجیتال و تشخیص ارزهای تقلبی از اصلی محسوب میشود.
ارزش بازار نشان دهندهی کلیهی سرمایهگذاریها و تجارتهایی است که روی یک پروژهی رمزارزی انجام میشود. این ارزش ممکن است شامل سرمایهگذاریهای اولیه، معاملات روزانه، ارزش بازار توکنها و همچنین ارزش بازار تمامی رمزارزهای موجود در یک پروژه باشد.
ارزش بازار یک پروژهی رمزارزی میتواند به تنهایی شاخص کلیدی در تشخیص توکن اسکم باشد.
ارزش بازار پروژه از جهت توکنهای در گردش و امنیت آن شبکه
هر قدر تعداد رمزارزی که در بازار ارزهای دیجیتال خرید و فروش میشود بیشتر باشد، احتمال موفقیت آن افزایش خواهد یافت. همچنین هر قدر افراد بیشتری این تعداد توکن مشخص شده را خریداری کرده باشند، امنیت شبکهی بلاکچین بیشتر خواهد شد.
همانطور که میدانید بلاکچین یک شبکهی غیرمتمرکز است و اگر حدود پنجاه درصد کل شبکه زیر مجموعهی یک نفر باشد، آن شخص میتواند تغییراتی در شبکه ایجاد کند و قیمت رمزارز را تغییر دهد و امنیت شبکه را به خطر بیندازد.
به این جهت است اگر تعداد افراد کم باشند، یک سرمایهگذار با یک سرمایهی کلان میتواند شبکهی بلاکچین را مختل کند.
یکی از دلایل محبوبیت بیت کوین وجود مقدار زیادی توکن در دست افراد زیاد است.
پس میتوان گفت هر قدر خرید و فروش بیشتر اتفاق بیوفتد احتمال آنکه ارزهای دیجیتال تقلبی باشند، کمتر خواهد بود.
استقبال مردم در ارزش بازار پروژه چه جایگاهی دارد؟
به صورت کلی هر قدر استقبال از یک رمزارز بیشتر باشد، ارزش ارز دیجیتال مد نظر بیشتر خواهد شد، این اتفاق به آن جهت میافتد که در واقع ارزش یک ارز به تقاضایی است که برای آن بهوجود میآید نه تعداد عرضهای که اتفاق میافتد.
شاید برایتان سوال پیش بیاید چگونه میتوان استقبال مردم را سنجید؟
معاملهگر میتواند در بستر اینترنت جستجو کند و تعداد آدرسهای فعال رمزارز مد نظر را مشاهده نماید. برای مثال اگر رمزارز مد نظر بیت کوین باشد حدود دو میلیارد نفر در کیف پول خودشان این ارز را خریداری کردهاند.
ارزش بازار در تعداد تراکنشها در صرافیهای متعدد بسیار حائز اهمیت است
معاملهگر باید بسنجد خرید و فروش رمزارز مد نظر از کدام صرافی انجام میشود و در چه صرافیهایی و چه تعداد صرافی لیست شده است.
چراکه ممکن است برخی از صرافیها حتی ارزهای دیجیتال تقلبی را نیز لیست نمایند.
در واقع میتوان گفت هر قدر تعداد تراکنشهای صرافیها بیشتر باشد به طبع موفقیت این رمزارز بیشتر خواهد بود.
تاثیر ارزش بازار بر تصمیمگیری در مورد تشخیص توکنهای اسکم (توکنهای کلاهبرداری) میتواند بسیار مهم باشد. زیرا سرمایهگذاران و تاجران با استفاده از ارزش بازار، قادرند پروژههای رمزارزی که واقعاً ارزش دارند و پتانسیل رشد دارند را از پروژههای کلاهبرداری تفکیک کنند. به عبارت دیگر، اگر یک پروژهی رمزارزی ارزش بازار قابل توجهی داشته باشد، این نشان دهندهی اعتبار و اعتماد سرمایهگذاران به آن پروژه است.
- موقعیت تکنولوژی و تکنیکالی شبکه را بشناسید
یکی از مواردی که میتواند در تشخیص ارزهای دیجیتال تقلب راهگشا باشد بررسی موقعیت تکنولوژی و تکنیکالی شبکهی بلاکچین است که در ادامه آن را از دو جهت بررسی میکنیم.
قانونگذاری در پروژه چه تاثیری بر تشخصی توکن اسکم دارد
همانطور که قبلتر گفتیم فضای ارزهای دیجیتال یک فضای نوظهور و غیرمتمرکز است. پس همین علت باعث میشود معاملهگران نتوانند یک نهاد مرکزی برای ارزهای دیجیتال متصور باشند و یا حتی قانونگذارها نمیتوانند برای تمام این رمزارزها یک قانون واحد اتخاد نمایند.
در نتیجه قانونگذار ناچار است، برای هر رمزارز خاص، یک قانون خاص در نظر بگیرد. پس معاملهگران موظفند پیش از سرمایهگذاری در هر رمزارز ابتدا بهصورت کامل قوانین آن را بررسی نمایند که درگیر خرید و فروش توکن اسکم نشوند.
همچنین اگر قصد دارند در یک ارز قدیمی و باقدمت سرمایهگذاری کنند، لازم است بررسی کنند چه قوانینی بر آن شبکههای بلاکچین تاثیرگذاشته و توسعه دهندههای بلاکچین چگونه این موانع را از سر راه برداشتهاند.
مکانیزم اجماع شبکه و تاثیر آن بر تشخیص ارزهای دیجیتال تقلبی
مکانیزم اجتماع شبکه یک مفهوم مهم در حوزه رمزارزها و بلاکچین است که به وسیلهی تعامل و همکاری اعضای شبکه، امکان اعتبارسنجی و تصمیمگیری مشترک را فراهم میکند. این مکانیزم بر اساس اصول دموکراتیک عمل میکند و تصمیمات در شبکه، توسط اعضا با توجه به نظرات و آراء آنها اتخاذ میشود.
تاثیر مکانیزم اجتماع شبکه بر تشخیص توکنهای اسکم بسیار مهم است. زیرا وجود یک جامعه قوی و فعال در شبکه، امکان شناسایی و جلوگیری از توکنهای کلاهبرداری را افزایش میدهد. اعضای شبکه با تحلیل و بررسی پروژهها و توکنها، میتوانند نقاط ضعف و نقاط قوت هر پروژه را شناسایی کنند و در صورت وجود توکنهای اسکم، آنها را شناسایی و از شبکه حذف کنند.
به علاوه، مکانیزم اجتماع شبکه باعث تقویت اعتماد و شفافیت در شبکه میشود. اعضا با شرکت فعال در فرایندهای تصمیمگیری و اعتبارسنجی، به اطلاعات بیشتر دسترسی دست پیدا کرده و باعث بهبود فرایندهای تصمیمگیری میشوند. این اعتماد و شفافیت باعث کاهش خطرات مرتبط با ارزهای دیجیتال تقلبی و افزایش بهرهوری و استحکام شبکه میشود.
- سازندهی پروژهی رمزارزها چه کسانی هستند؟
یکی از راههایی که در تشخیص ارزهای دیجیتال تقلبی از حقیقی حائز اهمیت است پیبردن به ویژگیهای شخصیتی و کاری سازندهی آن رمزارز خاص است که در ادامه از چهار جهت مورد بررسی قرار میگیرد.
سوابق کاری سازندهی رمزارز چه تاثیری بر تشخیص و یا عدم تشخیص توکن اسکم دارد؟
معاملهگر موظف است از تمام جزئیات سوابق کاری سازندگان اطلاع داشته باشد و باید به این سوالات پاسخ دهید که نام سازنده چیست؟ در کدام پروژهها شرکت داشته است؟ تخصص سازندگان این پروژه در چه موضوعی عنوان شده است؟ در سالهای گذشته سازندگان در چه پروژههایی همکاری داشتهاند؟ هر قدر این اشخاص در پروژههای موفقتر حضور داشته باشند، احتمال ایجاد ارزهای دیجیتال تقلبی کمتر خواهد شد و اعتبار بیشتری را به پروژهی رمزارزی مدنظر میبخشد.
شبکههای اجتماعی سازنده را زیر نظر بگیرید
معاملهگر باید شبکههای اجتماعی سازندهی شبکه را زیر نظر بگیرد و کامنتها و نظرات افراد متعدد را نسبت به شبکه بلاکچین بشناسد، همچنین روند کاری و اطلاعاتی که منتشر کرده است را با دقت و وسواس بیشتری بررسی کند که عموما در تشخیص توکن اسکم تاثیرگذار خواهند بود.
قدرت سخنرانی سازندهها را دست کم نگیرید
نکتهی حائز اهمیت این است که تاثیرگذاری و قدرت در سخنرانی در جذب خریدار بسیار تاثیرگذار است و واضح است هر قدر یک فرد بتواند افراد بیشتری را اطراف خود جمع کند، سرمایهگذاران بیشتری را جذب کند و احتمالا پروژهی موفقتری خواهند داشت!
بررسی کنید چه شرکتها و یا افرادی روی پروژهها سرمایهگذاری کردهاند؟
اعتبار یک پروژه زمانی افزایش مییابد که یک شخصیت سیاسی یا فرهنگی و یا شرکتهای بزرگی شبیه تسلا روی یک پروژه سرمایهگذاری میکنند و به طرفداری از آنها، افراد زیادی در پروژهی مد نظر شرکت خواهند کرد.
در چنین شرایطی احتمال وجود ارزهای دیجیتال تقلبی کمتر خواهد بود.
البته در نظر داشته باشید کورکورانه بهدنبال هیچ شخصیت و یا شرکتی حرکت نکنید چراکه به وفور اتفاق افتاده است که شخصیتهای معروف هم اشتباه کنند!
در این مقاله با آخرین روش های کلاهبرداری در ارزهای دیجیتال آشنا شدید، اما این پایان کار نیست!
با گسترش مرزهای تکنولوژی و فضای مجازی، کلاهبرداران و سارقین مجازی نیز سایه به سایه کاربران حرکت میکنند و کوچک ترین فرصت ها را برای سرقت دارایی ارز دیجیتال غنیمت میشمارند. در نتیجه حتی در صورت آشنایی با تمام روش های ارزهای تقلبی، باز هم محتاطانه و آگاهانه گام بعدی را برای خرید یا سرمایه گذاری در رمزارزهای جدید بردارید.